Ψυχολογικά τρικ για να τρώνε σωστά τα παιδιά στην καραντίνα

Ένα από τα πιο συνηθισμένα χαρακτηριστικά της ψυχικής αστάθειας και αβεβαιότητας είναι η τάση για αυξημένη κατανάλωση τροφών, τις περισσότερες φορές δε, γλυκών.

Ο οργανισμός καταφεύγει σε γλυκές τροφές, προκειμένου να αυξήσει τη ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη, τις ορμόνες της χαράς και της ευχαρίστησης, οι οποίες με το αίσθημα της θλίψης πέφτουν σε χαμηλά επίπεδα.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως όλη αυτή η αλληλουχία είναι απολύτως φυσιολογική. Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος αρνητικού συναισθήματος, υπερκατανάλωσης φαγητού και ξανά αρνητικού συναισθήματος. Τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν πως η κατάσταση αυτή είναι παροδική και η καθημερινότητα θα επανέλθει στους προηγούμενους ρυθμούς της.

Σχετικά με το θέμα της υπερκατανάλωσης τροφών από τα παιδιά την περίοδο αυτή, παρατηρείται ότι τα παιδιά καταφεύγουν στην τροφή είτε από ανία μετά από ατελείωτες ώρες στο σπίτι, είτε από συνήθεια διότι έτρωγαν πολύ, λόγω των αυξημένων αναγκών που είχε η καθημερινότητά τους με αθλήματα και εξωσχολικές δραστηριότητες, οπότε τώρα εξακολουθούν να τρώνε όπως είχαν συνηθίσει, χωρίς όμως να καταναλώνουν τόσες θερμίδες μέσα στην ημέρα.

Στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα, λοιπόν, το οποίο έχει θεσπιστεί για τα καθήκοντα του παιδιού στο σπίτι με το καθημερινό διάβασμα και την τακτοποίηση του προσωπικού τους χώρου, είναι καλό να τοποθετηθούν και τα γεύματα κάθε τρίωρο, τα οποία πρέπει να τηρούνται τις περισσότερες μέρες τις εβδομάδας.

Στα ενδιάμεσα γεύματα τοποθετούνται φρούτα και ξηροί καρποί που θα του δώσουν την απαιτούμενη ενέργεια και θα κρατούν το παιδί χορτάτο, ώστε να μην καταφύγει σε άλλες λιχουδιές.

Στο ίδιο πρόγραμμα, μπορούν να ενταχθούν και αστερίσκοι σε μία ή δύο φορές την εβδομάδα, για να ξέρει το παιδί πότε μπορεί να καταναλώνει τις αγαπημένες του «άτακτες» τροφές. Με αυτό τον τρόπο περιορίζουμε τροφές πλούσιες σε συντηρητικά και θερμίδες αλλά ταυτόχρονα εκπαιδεύουμε το παιδί να ελέγχει τον εαυτό του.

Είναι σημαντικό το πρόγραμμα της διατροφής να έχει συζητηθεί νωρίτερα με το παιδί. Στις επίμονες απαιτήσεις για γλυκό εκτός από τις προγραμματισμένες μέρες η απάντηση είναι υγιεινές τροφές που έχουν γλυκιά γεύση, όπως σταφίδες, μέλι ή αποξηραμένα φρούτα.

Στο τέλος κάθε εβδομάδας αναδιαμορφώνεται το πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού και υπάρχει η αντίστοιχη επιβράβευση.

Το πιο βασικό που πρέπει να τονιστεί είναι η αποφυγή επιβραβεύσεων με φαγητό. Τα παιδιά με αυτή την τακτική συνδέουν το φαγητό με ένα βραβείο και έτσι όταν δεν τους δίνεται, παίρνουν λάθος μηνύματα ότι δεν αξίζουν.

Μια ακόμη πολύ γνωστή πρακτική που αποκτά μεγαλύτερο νόημα την περίοδο της καραντίνας είναι η διακόσμηση του φαγητού. Το πιάτο μετατρέπεται σε καμβά και το φαγητό σε χρώματα προκειμένου να δημιουργηθεί ένα γεύμα εμφανίσιμο που θα δώσει ένα επιπλέον κίνητρο στο παιδί να καταναλώσει τροφές που ίσως δεν κατανάλωνε νωρίτερα αλλά είναι εξαιρετικά ωφέλιμες όπως τα όσπρια, ή που έχει βαρεθεί.

Στη συγκεκριμένη πρακτική μπορεί να προστεθεί η επιλογή ενός μικρότερου σκεύους για την τοποθέτηση του φαγητού, ώστε η ποσότητά του να φαίνεται περισσότερη. Ένα όμορφο οπτικά γεύμα, ακόμα και το φρούτο κομμένο σε μικρά κομμάτια και τοποθετημένα σε ένα μπολ, καταναλώνεται με μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Δίνεται η αίσθηση στο παιδί ότι οι σπιτικές τροφές μπορούν να έχουν πιο προσεγμένη εμφάνιση από έτοιμα γεύματα.

Δημιουργείται και τηρείται, λοιπόν, ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα στο φαγητό και κυρίως στην κατανάλωση junk food, τα οποία επιτρέπονται αλλά συγκεκριμένες προαποφασισμένες ημέρες, ελαττώνονται τα περιττά γεύματα και προστίθενται φρούτα, λαχανικά και ωφέλιμες τροφές με φυσική γλυκιά γεύση.

Δίνεται βαρύτητα στην εμφάνιση του φαγητού και στο σκεύος που τοποθετείται, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον και δημιουργώντας επιπλέον κίνητρο για κατανάλωση τροφών που δεν ήταν στις πρώτες θέσεις της προτίμησης του παιδιού.

Κωνσταντίνα Πελίτογλου
Παιδοψυχολόγος

Πηγή: https://mothersbird.gr/psyhologika-trik-gia-na-trone-sosta-ta-paidia-stin-karantina

About the Author: